Mona J. Hoel

Mona J. HoelMona J. Hoel studerte fotografi i New York 1982-85, regi  ved Dramatiska Institutet i Stockholm 1986-89. Hun regisserte sin første spillefilm, ”Noe beroligende”, i 1995. Før denne hadde hun regissert flere prisbelønte kort- og dokumentarfilmer, Huset, Skjønnheten eller udyret, Bli med meg til det hellige fjell de mest kjente. Tilsammen har hun laget rundt tyve kortfilmer, et fåtall prisbelønte reklamefilmer, og film for TV. Mange av dem prisbelønte ved Internasjonale festivaler som Rotterdam og Clairmont Ferrand.

I 1996 laget hun novellefilmen ”Svev”, som var en del av trilogien ”Pust på meg”, produsert av Norsk Film AS og fikk fantastiske anmeldeler for sin episode, skrevet i samarbeid med Arne Berggren. I 2000 skrev og regisserte hun dogmefilmen ”Når nettene blir lange”, som blant annet deltok i hovedkonkurransen Karlovy Vary Filmfestival, med kun åtte andre titler, deriblant “Amelie fra Montmartre”. “Når nettene blir lange” ble vist under Toronto Internationale Film Festival og var “Case Study” et prestisjetungt program for filmer som er blitt til under annerledes forhold.

”Når nettene blir lange” ble også kåret til Årets Film av avisen Natt og Dag her hjemme og vant to Amanda priser,  beste mannlige hovedrolle til Svein Scharrffenberg og en æresamanda til Kari Simonsen. Mona J. Hoels spillefilm, ”Salto, salmiakk og kaffe” ble lansert på norske kinoer i august 2004. I november 2004 vant filmen den prestisjetunge hovedprisen ved Mannheim-Heidelberg Internasjonale Film Festival. Etter dette jobbet hun med utviklingen av “Jernhesten” så nå ligger på is mens hun har forsket videre for å finne tilbake til sine tidlige superåtte uttrykk der kamera er hennes instrument i nært samspill med filmenes tema og skuespillerne.

Livet ble satt på pause da hun ble alvorlig syk i 2010, og i lang tid var det ikke krefter nok til spillefilm. Hun utviklet en hybridfilm “Så du trodde jeg var død du” på 120 min. med Elsa Lystad og tok noen bestillingsfilmer.

I 2017 vendte kreftene tilbake og Mona J. Hoel gjorde comeback med spillefilmen “Skal dere gå allerede?” som fikk verdenspremiere under Oslo Pix i 2019.  Den fikk strålende kritikker og god omtale og deltok også under Gøteborg Filmfestival 2020. Den   ble også lansert ut på kino men det var under pandemien.

25 november, 2022, verdensdagen for bekjempelse av vold mot kvinner fikk spillefilmen NATT verdenspremiere under Black Nights Filmfestival Tallinn, i konkurranseprogrammet og var nominert i alle kategorier. Den fikk ingen pris men en gjev anmeldelse i Cineuropa.

https://cineuropa.org/en/newsdetail/435291/

13 januar 2023 fikk filmen kinopremiere over hele landet og fikk strålende anmeldelser.