Filmer

Vi utvikler for tiden Sara Margrethe Oskal sin spillefilmdebut “I jorda bor hjertet mitt/ (De som vokter ilden)”. Vi har mottatt manusstøtte fra ISFI, Nordnorsk Filmfond og NFI.

Vi produserte Sara Margrethe Oskal sin nye kortfilmen “Solas datter.” Den fikk sin internasjonale premiere ved Sydney Internasjonale filmfestival, ble vist som åpningsfilm ved NUUK Internationale Filmfestival og deltok i kortfilmkonkurransen ved ImagineNative Toronto Kanada i november 2018.

Sara Margrethe Oskal er skuespiller, teaterregissør, dramatiker og poet. Hun ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2017. Sara Margrethe Oskal har et helt eget blikk og tolkning av sin kultur.

I 2015 produserte vi hennes kortfilm “Guovssahas oaidna du/ Nordlyset ser deg/ Aurora keeps an eye on you,” som fikk sin norske premiere ved TIFF, Tromsø Internasjonale filmfestival, og sin internasjonale premiere ved barnefilmfestivalen i Toronto, Canada.

Mona J. Hoel skrev 2013 manus til spillefilmen NATT som ble filmet i juni samme år med Guri Glans, Henrik Rafaelsen og Jørgen Langhelle i hovedrollene. Filmen handler om nevrolog og alenemor Emma som plutselig får en beskjed som snur livet hennes på hodet. Vi følger henne i forøket på å stoppe sin eksmann fra å få overta ansvaret for barna.

Filmen er ferdig innspilt og er nå i klipp.

Kortfilmen “Et siste forsøk” er nydelig tolket av Kjersti Holmen. Mona J. Hoel  fikk sin premiere ved kortfilmfestivalen Grimstad, juni 2018, der den deltok i konkurransen.

Mona J. Hoel har skrevet manus og regissert spillefilmene “Fra Grønt til Hvitt” med Nicole Madeleine Aurdal som også spilte en sentral rolle i Mona J. Hoel sin tredje spillefilm “Salto, salmiakk og kaffe” spiller hovedrollen sammen med Mattias Cantzler og Raymond Lorentzen. Filmen er ferdig klippet og vi går nå i gang med lanseringsarbeid under Berlin Internasjonale filmfestival, februar 2019.

De to dokumentarfilmen “Haydn på hjernen” og “Sanntids eventyret” ferdigstilles i disse dager og lanseres under markedet i Berlin 2019.

2012 Freedom from fear har nå ferdigstilt dokumentarfilmen NORGE PÅ LANGS for Norges Idrettsforbund solgt og vist på NRK.

Mona J. Hoel fulgte Per Christian Brunsvik, lam fra livet og ned etter en Freestyleulykke, og Steinar Andreassen Jensen, født med Cerabral Parese, Arne Fagerlie, Stig Andreassen og Rita Andersen på håndsykler fra Lindesnes til Nordkapp. Reisen startet 24/4-2011 og endte som planlagt 30/6.  Musikken er av Mari Boine, og  Mona J. Hoel har hatt foto og lyd selv.

Mona J. Hoel har etter sitt opphold på Sunnåas som pasient fått sitt helt egne perspektiv på det å være handikappet og er nå i gang med den andre dokumentaren for Sunnåstiftelsen. Den ene er en dokumentasjon av et opphold på Hurdal der pasientene lærer seg å kjøre sitski. Den ligger på youtube; http://youtu.be/JyRQuQa4zAg

Vi er nå straks i mål med PUSTEROM, en dokumentar om kunstprosjektet ved Sunnås sykehus inisisert av deres ansatte kunstmaler og keramiker Ellen Frøysa.

Mona J. Hoel utvikler for tiden PÅBUDSDEKALOGEN, en serie med ti filmer med ti arketypiske karkaterer i samtiden. Kjersti Holmen står for tur i påbudet “Du skal bryte ekteskapet”.

I filmene utsetter Mona J. Hoel hver av de ti arketypene som har stor gjenkjennelsesfaktor i oss alle, for et av de ti lutherske bud snudd på hodet. Hun vil med dette bevise at budordene fungerer som dårlig barneoppdragelse, fratar individet ansvar for egne handlinger, og nærmest oppmuntrer dem til det motsatte. Jernhesten har ligget til lagring siden mars 2008 og har nå fått kraften tilbake. Vi sporet rett og slett av en stund og nå har vi fått lokmotivet på skinnene igjen. Har fått tegnet ny illustrajson både til plakat og webside av en fantastisk polsk kunstner og kirkerestauratør. Gled dere.

Når nettene blir lange var i fjor sommer invitert til den prestisjetunge polske festivalen i den nydelige landsbyen Kazimierz, der hedersgjesten i år var Zbigniew Zamachowski.

Han spilte i Kieslowski sin film HVIT, og takket ja til rollen som ektemannen til LIV, i Mona J. Hoel sin dogme nr. 19, NÅR NETTENE BLIR LANGE, tolket av Gørild Mauseth. Kari Simonsen som spilte moren til Liv, høstet Æresamanda for sin rolle, Svein Scharrffenberg fikk Amanda for beste mannlige hovedrolle som den alkoholiserte pappan.

I rollebesetningen inngikk forøvrig var Bjarte Hjelpemland, Geir Kvarme, Turid Gunnes, Benedikte Lindbeck, Jerzy Novak, Wiesvava Mazurkiewich.

Mona J. Hoel har laget en rekke spennende kortfilmer. Deriblandt musikkvideoen VUOLLGE MU MILEDE BASSIVARRAI/BLI MED MEG TIL DET HELLIGE FJELL,  av MARI BOINE;  http://youtu.be/umNEnyxxFxE

Nå har de to laget nok en musikkfilm sammen til sangen VUOI VUOI MU av Mari Boine; http://youtu.be/L3qLgf8AQoI

Mona og Mari startet sitt samarbeid i 1991 når Mari Boine laget ett av musikksporene i den prisbelønte dokumentaren SKJØNNHETEN ELLER UDYRET som skildrer skogsarbeid med hest opp mot dagens maskinelle drift med brødrene Tor Anders og Dag Tore Syvertsen fra Flisa, som fortsatt tynner med sag og kjører ut tømeret med hest. Arvo Pärt og Manfred Eicher ga etter å ha sett filmen, selskapet bruke komposisijonen Tabula Rasa til en billig penge siden filmen er en lavbudsjett produksjon.

I 1998 ble Mona J. Hoel innvitert av Ernst Billgren til å delta i et av sine morsomme prosjekter “konsten at ställa ut en filminspelning” en utstilling i hans regi, der filmteam ble invitert inn til å filme hans kortfilmsmanus, i hans scenografi, der rekvisittene ble malt på veggen, og hver av de ti regissørene lagde hver sin kortfilm. Mona J Hoel sin film het KÖK, og hadde fantstiske Pernilla August, Johan Rabeaus og Peter Whalbeck i hovedrollene.

Iblant hadde de 100 publikummere som satt på stoler som i et stort kunstmuseum og så på mens de spilte inn og klippet filmen. Det var et herlig eksperiment og ble en film full av kraft og energi.

Mona J. Hoel har alltid vært opptatt av hverdagshelter og av å være et medmenneske. Høsten 2009 gikk hun i dialog med Elsa Lystad og sammen utviklet de et prosjekt som fortsatt er i støpeskjeden “SÅ DU TRODDE JEG VAR DØD DU”, et slags testamente fra to livs levende kvinner med sterke historier, tatt opp i en black box. Nå har den siste tiden vært preget av mye sykdom etter et flottbitt og nevroboreliose i sentralnervesystemet som slo Mona J. Hoel helt ut, men hun er tilbake, har fått all følelse som forsvant tilbake i beina, og nå pumper hun liv i prosjektet igjen. Tar for tiden eksteriøropptak som må til for å gjøre dette til et helstøpt filmdokument, og en teaterforstilling.

Å ligge med nevroboreliose på nevrologen Ullevål, sterkt medisinert, uten følelse i beina, der det meste av de endeløse nettene gikk med til å våkne brått opp idet hun skulle snu seg fordi det ikke fantes bein, bare to tunge klumper som ikke lot seg rikke uansett hvor mye hun dro og halte, er nok det møreste kapitlet i livet til nå. I denne panikken, og i det store firemannsrommet, der fire kvinneskjebner var samlet under ulike omstendigheter, startet en ny filmidé og sceneide som nå er under utarbeidelse. I tillegg arbeider hun sammen med fastlege og helgevaktslege ved voldtektsklinikken på legevakten ut et spillefilmmanus om voltekt sett fra hennes perspektiv. Et prosjekt som skal øke kompetanse og endre holdninger knyttet til dette komplekse juridiske tema.